„În lipsa unui studiu de impact realizat oficial, am calculat noi că Legea salarizării va duce la o majorare a cheltuielilor bugetare cu 34 de miliarde de lei până în anul 2020 și cu 42 de miliarde de lei până în anul 2022. Solicităm Camerei Deputaților să analizeze cu maximă atenție și responsabilitate a cest proiect legislativ și să prezinte un studiu privind atât impactul bugetar, cât și impactul asupra investițiilor – care ar putea scădea dramatic – și asupra sectorului privat”, a declarat președintele de onoare al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Conducerea Consiliului IMM-urilor consideră că scenariul, în eventualitatea în care Legea salarizării va fi adoptată în varianta actuală, va implica riscul unei inflații mai mari „și cu perspectiva tăierilor de salarii”.
„Va crește gradul de îndatorare a statului, care va fi obligat să se împrumute masiv pentru a acoperi cheltuielile; vor crește taxele (un lucru minunat pe care nu și-l dorește nimeni); vom avea încă o lege inaplicabilă; după o jumătate de an, ne vom întoarce la situația inițială, însă cu o inflație mai mare și cu perspectiva tăierilor de salarii”, a mai spus Nicolescu.
La rândul său, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri și vicepreședinte al CNIPMMR, Florin Jianu, a subliniat că „este nevoie de calcule bine justificate economic, bazate pe puterea economiei”.
„Trebuie să ne punem problema dacă avem în continuare nevoie de 1,2 milioane de angajați în administrația publică; dacă nu suntem atenți acum, vom avea aceiași funcționari publici, dar de două ori mai bine plătiți”, a spus Jianu.
Proiectul Legii salarizării a intrat, luni, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, care este for decizional.